dilluns, 4 de juny del 2018

Teatre: La Nova Cançó


El dia 25 de maig, les classes de 5è i 6è, vam anar al Teatre de la Vila a veure un concert de la història de la música catalana, anomenada la Nova Cançó. Aquest concert exposava 4 etapes importants de la música catalana: La Nova Cançó, el Rock Català, la música Indie i la rumba catalana. El cantant d’aquest concert es deia Litus, i anava amb dos músics més. El que feien era fer una petita explicació de cada etapa i quan acabaven, cantaven algunes cançons d’aquella etapa.
Van començar amb la Nova Cançó. Ens van explicar que la Nova Cançó va ser un moviment polític per expressar el dret de parlar en català, ja que en aquella època estaven en ple franquisme i estava prohibit parlar-lo, aquest moviment va venir de França. Dins d’aquest moviment es va crear els “Setze jutges”, que eren un grup de cantautors que s’havien ajuntat per portar endavant el moviment de la Nova Cançó. Entre els “Setze jutges”, hi havia molts noms coneguts, com en Lluís Llach o en Joan Manuel Serrat. En aquesta etapa van cantar 3 cançons: País petit (de Lluís Llach), L’home estàtic (de Pau Riba) i El vent (de Raimon).
La següent etapa va ser la del Rock Català. Ens van explicar que va arribar un punt en que la gent va voler fer rock en català per expressar que amb el català es poden fer molts tipus de música i també el feien per passar-s’ho bé. La nit més recordada del Rock Català va passar en el Palau Sant Jordi  de Barcelona l’any 1991, va ser molt especial i recordada perquè van aconseguir omplir el Palau. En aquesta recordada nit es van reunir els 4 grups més importants i populars de l’època, eren: Sau, Sopa de Cabra, Els Pets i Sangtraït. En aquesta etapa van cantar 3 cançons: Bon dia (dels Pets), Boig per Tu (de Sau) i L’Empordà (de Sopa de Cabra). La de Bon dia la van tocar al principi per inaugurar el concert. En aquestes cançons tant popular, molts dels nens del teatre les van cantar.
La tercera etapa va ser la de la Rumba Catalana. Ens van explicar que la Rumba era una barreja de diferents estils de música, com el mambo o la salsa. Aquí Catalunya la van portar diferents grups urbans que eren gitanos. Per tocar la Rumba es fa servir una tècnica que s’anomena Ventilador, i consistia en tocar la guitarra normal i fer servir la caixa com a instrument de percussió. En aquesta etapa ens van posar una cançó de Peret, el rei de la Rumba Catalana.
La última etapa va ser la Música Indie. Ens van comentar que la Música Indie és un estil que consisteix en barrejar estils, queda semblant a la música Pop. També ens van dir que hi havia molts grups catalans que tocaven Música Indie i nosaltres no ho sabíem. En aquesta etapa van tocar 2 cançons: El Mar (del grup Manel) i Corren (de Gossos).
Va ser molt divertit i entre tots ens ho vam passar molt bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada